Duikforum Duikforum Uit fouten leren Wéér duikongeval Gorishoek? Antwoord: Wéér duikongeval Gorishoek?

 • dARC

  Lid
  27 mei 2005 om 09:29

  @Cutty Shark

  Vroeger bestonden er natuurlijk ook duikongevallen. En waarschijnlijk ook relatief meer dan nu, want er doken veel minder mensen. Ze werden waarschijnlijk niet herkend als duikongevallen. “Ik heb wel jeuk en pijn aan mijn schouder” “Ach je zal wat huidirritatie hebben en een spiertje verrekt hebben bij het omhangen van je fles” Nu zouden we dat decompressieziekte noemen.

  @Allen

  Gorishoek is een zeer lastige duikplaats doordat hij zeer snel diep wordt en door de onvoorspelbare stromingen die er kunnen staan. Ga er gewoon niet heen met onervaren mensen. Daarbij zitten dus ook mensen die wel veel duiken hebben gemaakt, maar niet veel in de OS. De duikstek is niet per definitie gevaarlijk, hij is alleen zeer risicovol voor duikers die niet weten wat ze kunnen verwachten. Daarnaast kan de duikstek gevaarlijk worden bij het maken van zware en risicovolle duiken. Dit zijn zowel stromings als diepe duiken. Dan is de duikstek niet gevaarlijk, maar nemen de duikers een (onverantwoord?) risico! En de duikstek wordt helemaal gevaarlijk als je niet weet wat je kan verwachten en je maakt zo´n duik. Dat betekent niet dat je dat soort duiken daar niet moet maken, maar wel dat ze goed voorbereid moeten worden en dat ze gemaakt moeten worden door mensen met ervaring in dat soort duiken.

  Ik vind trouwens het idee dat je “doopduiken” in de OS doet bezopen. Dit soort onervaren mensen hoort daar niet te komen, met uitzondering van de plaatsen waar nauwelijks stroming staat en zelfs daar moet je over twijfelen. De OS is zeer ovoorspelbaar en het is niet fijn om met absolute beginners in zicht van 0 meter te duiken. Niet voor jou en niet voor de beginnende duiker. Voor het maken van stromingsduiken voor het brevet moet je wel de OS in. Maar zelfs dan ga je niet naar gekend moeilijke plaatsen. Pak dan de vuilnibelt. Vlak in de buurt en een stuk makkelijker te beduiken.

  Gorishoek (de strekdam) is trouwens geen eind lopen (+/- 200 meter) en heeft geen moeilijk entry. Ik ben op plaatsen geweest waar je meer dan 500 meter moet wandelen en waar de entry stukken lastiger is. Neem bijvoorbeeld de duikstek De Val (naast ZLB) op laagwater. Dan kan je het water niet eens in of uit zonder touw en als het hek dicht is moet je 700 meter lopen.