Duikforum Duikforum Uit fouten leren heb respect Antwoord: heb respect

 • N2Junkie

  Lid
  21 april 2005 om 10:51

  Hé Di, lang geleden. Als we over het zelfde ongeval spreken, denk ik wel, 1 ding : allen in die duikploeg wisten waar ze aan begonnen. waren instruteur en 3* duikers als ik mij niet vergis. Je moet in dit geval de kop van de instructeur niet afschieten.

  Wat ik zeg, als ik morgen een zware duik ga doen, dan weet ik waaraan ik begin. Met eventueel een ongeval als gevolg. (storm, te laat te water, zeer diep….) altijd zal ik weten waaraan ik begin en beseffen dat dit gevaarlijk is. Diegene waarover jij spreekt zal dit zeker geweten hebben. Het was alles behalve een beginneling.

  Maar goed, ik werp geen steen hoor, in veel gevallen moet je mijn log eens bekijken. Langs de andere kant, je MAG dit niet dood zwijgen. Ook ik denk in zo’n geval aan de kant, ach, beetje minder diep, grotere reserve, en desnoods boven, ver van het vertrekpunt, en weg zijn wij. UItgebreidere briefing aan mededuiker(s) en zo, we komen wel terug boven.
  t’ja, en dan gebeurd dit. Geloof me, bij veel wind, denk ik, dankzij DIT specifiek geval, 2 tot 3 keer na voor ik vertrek. Nu nog steeds, tot de dag van vandaag.
  WAAROM : Niet door het ongeval zelf, wel door de schier eindeloze discussies nadien, die dit werkelijk in je geheugen griffen. Altijd denk je dan, ik ben nu wel verantwoordelijk voor die duik die ik maak en voor diegene die mee gaat. Of ik nu meega als buddy of als leider, maakt niet uit, ik beschik over beslissingsrecht en capacteit tot beslissen. Als IK zeg, ik doe die duik niet, mag de andere op zijn kop gaan staan, ik doe hem niet. Ik beslis en in zo’n geval spookt dat accident terug door je hoofd.

  Wel, dan heeft dit accident in ieder geval een positieve uitwerking. Nu weer, verdomme discussieër, soms vuil, zo leer je echt beseffen waar je mee bezig zijt. Of je wordt nogmaals met je neus op de feiten gedrukt dat je moet oppassen, nadenken en je aan bepaalde, dikwijls optionele, regels moet houden. (niet de belachelijke regeltjes natuurlijk)

  Jan