Duikforum Duikforum Medisch Duiken met rugproblemen

 • Duiken met rugproblemen

   Jandr reageerde 1 jaar, 8 maanden geleden 23 Leden · 29 Berichten
 • Jonasds

  Lid
  26 december 2018 om 21:42

  Sinds korte tijd heb ik rugproblemen. Maar ik zou wel graag blijven duiken. Als ik dit nu doe met enkel pockets of loodgordel heb ik tijde´ en na bet duiken last omdat het lood ervoor zorgt dat ik tijdens het duiken constant met een holle rug duik. Ik ben ook niet sterk genoeg om dit gedurende 2 lange duiken op te vangen op mijn rugspieren en buikspieren.
  Ik heb gehoord dat er ook lood bestaat voor aan de nek van de fles te hangen waardoor je niet constant met een holle rug duikt. Kan ik dat ergens kopen of maak ik dit best zelf?
  Heeft iemand nog andere tips om te duiken met rugpijn en een holle rug te vermijden?

  Eeuwige dank!

 • snoopy

  Lid
  26 december 2018 om 22:06

  Probeer eens met een jacket met geintregreerde loodpockets. Dit ontlast zeker je rug.
  Heb je dan nog last van je rug,adviseer ik je medisch advies in te winnen,want lood en flessen zijn belastend voor zelfs een gezonde rug.

 • Baksteen

  Lid
  26 december 2018 om 22:24

  2 dingen

  Chiropraktor
  technische wing met D7 230 bar
  rugschool

  any 3 out of 2 makes a winner 😉

  Ah ja… deftige duiktechniek met een wing …

 • Wex

  Lid
  26 december 2018 om 23:14

  Go sidemount…

  Wex

 • Peter

  Lid
  26 december 2018 om 23:40

  Loodharnas was/is mijn redding.

 • rudive

  Lid
  27 december 2018 om 07:49

  verschil zit ook in de fles, staal, carbon, aluminium. bij een stalen fles is het gewicht voldoende, maar een alu fles en carbon fles drijven als ze (bijna) leeg zijn, waarbij je meer lood moet aandoen en dit rond je middel is niet goed voor de rug. , als ik met alu flessen duik dan doe ik een riem met 4 kg loodpockets rond de fles, zodat de fles me een neerwaartse druk geeft. de riem is simpel te bestellen, dezelfde zoals een jacket en de loodpockets bij dirty divers nl. dit is één van de middeltjes, bij hevige rugpijn een paar duikjes achterwege laten.

 • Bubblepieter

  Lid
  27 december 2018 om 08:49

  Ik heb ook al veel rugproblemen gehad (hernia). Eerst en vooral moet je je core verstevigen. Je kan normaal bij problemen een voorschrift bekomen om een aantal sessies kine te doen en correcte oefeningen aan te leren.

  Bij een opstoot ga ik naar een osteopaat die me weer eens goed zet. Dat doet ook wonderen.

  Let op je houding om flessen op te heffen en aan te doen. Dit leer je ook bij de kine.

  Op gebied van duikmateriaal ben ik overgestapt naar een wing en bi-flessen. Geen lood meer op mijn lichaam (zwaardere backplate, v weight …).

  En dan is er ook nog sidemount wat de last van je rug wegneemt, meer bewegingsvrijheid geeft onder water,… Je moet wel nog je flessen naar de waterkant dragen maar het is ook een oplossing.

  Ik denk dat je meerdere dingen moet doen als je echt rugproblemen hebt, combi oefeningen, tiltechniek en materiaal aanpassen.

 • Jonasds

  Lid
  27 december 2018 om 09:07

  Ik doe inderdaad al kine en rugschool dus voel wel dat dat helpt en mijn core verstevigd is. Maar ik zou daarvoor ook mijn rug nog steeds zo veel mogelijk willen proberen ontlasten.
  Zo een loodharnas lijkt me wel iets. Iemand daar goede of slechte ervaringen mee? Tips?

 • Cthulhu

  Lid
  27 december 2018 om 12:20

  Ik weet niet met hoeveel lood je normaal duikt, maar een RVS backplate weegt al gauw 2.5-3 kg. Als je dan ook nog een loodpockets op je fles bevestigd ben je idd met een wing het beste af.

 • Vroem

  Lid
  27 december 2018 om 14:34

  Als je voor een loodharnas gaat zorg dan dat je een goed systeem voor afwerpen hebt. Mijn eerste systeem was met ritsen waarvan de slepers na verloop van tijd weg corrodeerden, vervolgens een systeem met velcro gehad dat soms net bedoeld loskwam (pocket verloren). Nu heb ik het systeem van Best Divers, dit komt niet onbedoeld los en het is vrij makkelijk terug samen te steken wanneer je de pockets losmaakt bij rib duiken. Je moet het systeem wel iedere keer uitleggen bij de briefing. De maten van best divers zijn wel op het grootst ik heb een XL en zou die alleen aanraden aan mensen van meer dan 120kg

 • rudive

  Lid
  27 december 2018 om 15:24

  ik heb ook een best divers, te bestellen bij scubastore, zoals gezegd, het zijn grote maten, xl is ook te groot voor mij. large is ook groot, om met droogpak iets te groot en dan met natpak large te groot

 • rollin

  Lid
  27 december 2018 om 16:19

  Een loodharnas zal helpen als je stapt, maar zal nog steeds druk geven op je onderrug terwijl je duikt (tenminste, als je horizontaal duikt en niet rechtop).
  Zoals aangegeven zal een backplate en een wing met geïntegreerd lood het gewicht verdelen over heel je rug tijdens de duik.

 • bobbysolo

  Lid
  28 december 2018 om 00:46

  Het lijkt bizar voor velen-maar sedert ik duik met een wing en 2x10l/300 Bar flessen is mijn lage rugpijn bij het duiken verdwenen. Uiteraard zonder loodgordel.
  Met dank aan Erik Wouters IANTD “A” en aan de mensen in de RIB. 🙂
  Groet.

 • Wowo

  Lid
  28 december 2018 om 09:47

  En ik had last met een bi10, maar totaal niet meer met bi12

  De flessen moeten lang genoeg zijn om op je bilspoer te liggen ipv op je onderrug

  En idd, loodgordel dumpen voor geintigreerd lood of lood op je fles of dergelijke

 • Bubblepieter

  Lid
  28 december 2018 om 10:41

  Je moet inderdaad kijken naar je lengte en wat je nodig hebt voor je type duiken. Bi7 is toch beter als je niet te groot bent. Heb je niet veel meer dan 15l nodig voor je type duiken en ben je redelijk groot kan je ook een bi 8.5l nemen. 17l lucht, nog niet te zwaar voor NL,… Ik duik daar in zoet water met Alu backplate mee en voor zout met Stainless backplate. Vind ik zeer aangenaam duiken.

 • Cthulhu

  Lid
  28 december 2018 om 12:17

  Ik kan me voorstellen dat je bij duiken op de Zuidbout toch wel begint te vloeken op die grote bi’s.

 • Bubblepieter

  Lid
  28 december 2018 om 15:54

  In loop liever over de dijk met mijn bi8.5 en alu backplate dan met een enkele 15l. De bi12 is inderdaad lastiger.
  Het gewicht van de bi is meer verspreid en vind ik beter voor mijn rug. Een enkele fles hangt in het midden van je rug en vind ik lastiger.

 • Cthulhu

  Lid
  28 december 2018 om 17:10

  Mijn ervaring beperkt zich (gelukkig) tot een bi7 een RVS BP… en gelukkig geen loodgordel om/op mijn heupen.

 • PV

  Lid
  28 december 2018 om 20:14

  Core stability oefeningen, een karretje en je duikset aantrekken in het water kan veel helpen.

  Even een domme zelf meegemaakte anekdote. Enige tijd geleden ook last van rug met droogpak. Niks leek goed te helpen. Ik had toevallig een nieuwe kap nodig en kocht er 1 waar gaatjes in waren om de lucht weg te laten zodat er geen luchtbel onder zou komen. Toeval of niet maar sindsdien geen last meer. Blijkbaar moet de uitleg daarbij zijn dat door een luchtbel in de kap je onbedoeld gaat een holle rug maken. Nu ja ik weet het klinkt dom maar bij mij hielp het.

  PV

 • kvp

  Lid
  2 januari 2019 om 16:06

  Handig en poepsimpel trucje dat ik steevast toepas met mijn gewone gordel met softlood: van zodra je onder water bent je gordel een beetje laten zakken over je poep. Dit neemt heel wat druk weg van je rug.
  En uiteraard de loodpockets niet allemaal achteraan in de gordel steken, maar zo veel mogelijk opzij en richting de voorkant.

 • dennisv

  Lid
  2 januari 2019 om 20:55

  vermijdt lumbale druk (onderrug niet laten uithollen) dus een loodgordel die kruist op je bovenrug en de hoogte aanpassen zodat ie voldoende op het bekken rust. of een backplate.

  vermijdt het dragen van materiaal in de hand. je fles aandoen in het water heeft weinig zin als je eerst de boel tot daar moet sleuren. Beter stevig op de rug vasthangen dan mee te zeulen aan één kant. tenzij je natuurlijk het op het hoofd dragen onder de knie hebt.

  zorg dat je je fles kan op een bankje zetten in de koffer om die zittende of rechtstaand aan te kunnen doen. achterover of zijwaards hellen om je fles aan te doen is niet zo goed.

  lood op je fles kan als je het goed verdeeld en het niet teveel is, maar weet dat het beter is van lood en fles te scheiden als je de fles nog moet verplaatsen eer je ze kan aandoen anders trek je fles en lood samen op, wat nog zwaarder is.

 • zonnevisje

  Lid
  15 januari 2019 om 21:35

  Ik had al jaren rugproblemen en dat is vorig jaar geëscaleerd tot een acute hernia, waarna ik geopereerd werd. Sinds kort ben ik, na zware en intensieve revalidatie, terug beginnen duiken. Gelukkig ditmaal zonder uitstralingspijnen bij het uit het water komen ! Operatie geslaagd dus. Maar net als voor mijn operatie, vermijd ik om mijn volledige uitrusting te tillen of naar het water te dragen, en rijd ik ermee zo dicht mogelijk naar de waterkant, waar ik ze indien mogelijk ook pas in het water aandoe.
  Om mijn rug en buik in het water te ondersteunen, (de zwaartekracht speelt ook onder water) draag ik onder mijn duikpak, een zeer stevige rugbrace. Mits voorschrift van de orthopedist of neuroloog (opgelet! voorschrift huisarts telt niet !) krijg je dit gedeeltelijk of volledig terugbetaald van de mutualiteit. Ik heb er net een nieuwe en deze werd door bandagist op maat gemaakt !

 • Rolo

  Lid
  16 januari 2019 om 19:59

  Sidemount proberen !

  Fleskes op een karreke
  GEEN holle rug
  Lood mooi verspreid bvb op ruggengraat
  Fleskes apart uit de koffer halen en dragen om te gaan vullen
  Zeer ergonomische houding

  En nog tal van andere voordelen.

 • Nicolas

  Lid
  5 februari 2019 om 06:08

  Ik had vroeger ook vaak last van mijn rug bij het duiken, tot ik overschakelde op een wing met een dubbel 7 (in mijn geval 300 bar). Als je nog extra look nodig hebt, kan je een v-gewicht tussen je flessen plaatsen. Dan is het gewicht mooi verdeeld op je rug. De fles beweegt ook niet onderwater wanneer je bv draait.

 • sid

  Lid
  5 februari 2019 om 09:26

  Bij mij heeft geholpen:
  Een wing met stalen backplate, kleine bi of 15l speelt geen rol voor mij
  Een loodharnas om het lood laag, bijna op mijn billen te kunnen dragen
  Een break gekocht zodat ik zittend mijn fles kan aandoen (=groot verschil)
  Door het loodharnas en wing heb ik tijdens het duiken geen holle rug meer. Af en toe je rechtzetten tijdens de duik en alles terug op zijn plaats schudden.

  Ik monteer geen lood op fles noch backplate omdat dat te zwaar wordt om te tillen.

  Ik gebruik geen enkellood.

 • titaan

  Lid
  6 februari 2019 om 19:29

  Van waar ben je? Ik kan je misschien helpen. Ik zelf heb 6 zware werveloperaties en duik nu 14jaar als WW duiker met zacht lood en geïntegreerd lood in mijn vest ik heb 460 duiken allemaal na operatie. Jen moet eerst goed je plaats bepalen waar je in het water gaat en je vest met fles daar in het water aandoen. voor het verplaatsen van mijn materiaal gebruik ik een steekwagentje. Als je wil kunnen we eens afspreken in dien je niet te ver woont of in Ekeren maar er is één probleem ik duik enkel nat dus niet voor april. Ik ga ook naar Egypte maar daar spring ik in het water met een deel van mijn lood en men werpt mijn vest met fles in het water waar ik die dan aandoe (dat gaat snel)
  Info emielden@hotmail.com een wing is geen oplossing als je het echt in je rug hebt je kan het eens proberen maar zet je niet in kosten voor weer een ontgoocheling

 • beester

  Lid
  7 februari 2019 om 10:28

  Zelf slachtoffer van dubbele hernia… volg sid en dennisv.

 • Mopper

  Lid
  8 februari 2019 om 16:58

  Stom trucje dat misschien kan helpen: met een wing (en sommige jackets waarschijnlijk ook) kan je, als je een eind moet lopen, je set even wat hoger plaatsen op je rug, en je heupriem wat strakker aanspannen dan normaal. Als je dan je set weer wat laat zakken, rust ze normaalgezien meer op je heupen dan op je rug. Dat maakt een wandeling met een D12 naar de groene boei wat draaglijker. Dat, of een karretje 🙂

 • Jandr

  Lid
  8 februari 2019 om 18:51

  Quote


  Mopper schreef:
  Stom trucje dat misschien kan helpen: met een wing (en sommige jackets waarschijnlijk ook) kan je, als je een eind moet lopen, je set even wat hoger plaatsen op je rug, en je heupriem wat strakker aanspannen dan normaal. Als je dan je set weer wat laat zakken, rust ze normaalgezien meer op je heupen dan op je rug. Dat maakt een wandeling met een D12 naar de groene boei wat draaglijker. Dat, of een karretje 🙂

  Of gewoon een lichtere fles :-p

  Een bi12 is toch wel wat serieus voor de Oosterschelde.

Log in om te reageren.

Oorspronkelijk bericht
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu