Duikforum Duikforum Foto & Video wandelende octopus

 • wandelende octopus

   Pavamo reageerde 1 jaar, 10 maanden geleden 5 Leden · 11 Berichten
 • Pavamo

  Lid
  18 december 2018 om 18:30

  Afgelopen week in de Rode Zee : Hurghada/Marsa Abu Galawa op een meter of drie diepte onder de stralende zon.
  … en gewoon omdat ik ze zo fascinerend vind 🙂

 • Dedjutoch

  Lid
  19 december 2018 om 17:48

  Leuke octopus… maar spijtig van het koraalkerkhof waarop hij/zij wandelt.

 • Pavamo

  Lid
  19 december 2018 om 18:34

  Zo negatief bekijk ik dat koraalkerkhof niet, is gewoon een onderdeel van een gemengd biotoop, rotsblokken, zand, grasvlakte, zachte en harde koralen. Ik zie dit op alle riffen wereldwijd verschijnen, zolang 90% van het rif er zo niet gaat uitzien is er geen probleem denk ik.

 • rollin

  Lid
  19 december 2018 om 19:09

  Dus 85% van de riffen eraan is geen probleem?

 • Pavamo

  Lid
  19 december 2018 om 19:50

  Quote


  rollin schreef:
  Dus 85% van de riffen eraan is geen probleem?

  Allé, 80% dan… Wat ik wil zeggen is dat ik op bijna alle riffen waar ik gedoken heb wel stukken tegenkom met koraalbrokken en die lijken op het eerste zicht doods, maar verbergen toch vaak veel leven, krabben, kreeften, naaktslakken, wormen ed.

 • rollin

  Lid
  20 december 2018 om 01:28

  Ik denk dat je kennis van de ecologie van koraalriffen niet voldoende is om uitspraken te doen over wat een probleem is voor dat ecosysteem en wat niet.

 • Pavamo

  Lid
  20 december 2018 om 09:06

  Wetenschappers doen jaren lange studies en gebruiken supercomputers met honderden variabelen om simulaties uit te voeren en slaan dan vaak nog de bal mis, mijn duik van 80 minuten aldaar is dus zeker niet genoeg om in de verste verte te kunnen weten of een ecosysteem gezond is, ik vorm mij gewoon een algemen indruk tijdens het duiken, die er dus volledig naast zou kunnen zitten … Dus ja, het standpunt dat mijn kennis onvoldoende is, die klopt wel.

 • rudive

  Lid
  20 december 2018 om 09:14

  gefilmd op marsa abu galawa, kebir of soraya? de meeste riffen zijn geschonden aan de zuidzijde, dit door ankeren etc,je ziet ook dat er een laag algen opgroeit, wat betekent dat het al verschillende jaren zo is. normaal aan de noordzijde zijn de mooiste duiken te doen en is er veel minder brokkelig koraal, tenzij door weersinvloeden zoals we ook onlangs gehad hebben.maar het moet gezegd worden dat de opwarming van de aarde aan koral bleaching doet. brokkelig koraal is dus door het ankeren, of duikers.

 • rollin

  Lid
  20 december 2018 om 11:10

  Ik ben zelf ecoloog, dus ik ken wel iets van de materie, maar niet van koraalriffen. Dus ik doe daar ook geen uitspraak over.

  Een ecoloog die een bepaald ecosysteem bestudeert, kan perfect aangeven of dat systeem gezond is of niet, daar heeft hij geen supercomputer voor nodig.
  Waar die dingen wel voor worden gebruikt, is om voorspellingen te doen. Aangezien ecologisch en klimatologisch onderzoek nog relatief in de kinderschoenen staat, hebben we nog geen volledig zicht op de zaak en kunnen we zo’n supercomputer ook nog niet voeden met alle variabelen.

 • movieman

  Lid
  23 december 2018 om 15:39

  Ondanks het brokkelig koraal vind ik wel dat de kleuren mooi zijn 🙂

 • Pavamo

  Lid
  24 december 2018 om 08:48

  Quote


  movieman schreef:
  Ondanks het brokkelig koraal vind ik wel dat de kleuren mooi zijn 🙂

  …t’is prutswerk 🙂

Log in om te reageren.

Oorspronkelijk bericht
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu