Duikforum Duikforum Zicht & Temperatuur Zeepaardje

 • Zeepaardje

   dennisv reageerde 1 jaar, 12 maanden geleden 12 Leden · 22 Berichten
 • MrUndergrounD

  Lid
  9 september 2018 om 20:56

  Na 424 duiken eindelijk Mn eerste zeepaardje in de Oosterschelde gespot
  Aan de zeelandbrug ,waar het megadruk was wegens zeepaardjemadness

 • merlinX

  Lid
  9 september 2018 om 22:00

  Leuk een zeepaardje maar beeld je ook eens in wat voor een stress dat kleine beestje wel te verwerken moet krijgen met al die duikers

 • Marc VB

  Lid
  10 september 2018 om 11:23

  merlinX dan moeten we stoppen met duiken al die beesten onder water zullen wel stress krijgen van die zwarte apen met een wit ding op hunne rug 🙂
  Ik weet niet of een naaktslak stress kent.

 • UFo

  Lid
  10 september 2018 om 14:05

  Als ze daar continu met 4 a 5 duikers rond liggen, groot licht erop, flashen a volonte, het beestje in een fotogenieke houding proberen te plaatsen, het beestje proberen te verplaatsen naar waar het minder stof is, …
  Ja, dan denk ik dat het Zeepaardje stress heeft.

  Ik heb het 2 weken geleden gezien bij toeval nadat ik getipt was door een kameraad. We zijn vertrokken aan de westelijke trap, gedrift tot aan de 1e pijler (opkomend water), naar 17 m gegaan tussen de pijlers en vervolgens het laatste kwartier van de duik een poging gedaan om het te vinden. Na enkele minuten hadden we al prijs. Ik heb niets op het forum gezet om bovenstaande reden.

  Ik ben een 5 tal dagen later op een zaterdag terug gegaan. We zijn pas om 21h30 te water gegaan zodat we alleen in het water waren. Het was toen al een komen en gaan van zwaar “becamerade” duikers. We hebben een uur gezocht maar het niet gevonden. Het was wel een prachtige duik: meer dan 8 Sepia’s, Sepiola, pijlinktvissen, 3 palingen, harlekijntjes, … We were happy campers.

 • Dries

  Lid
  10 september 2018 om 16:46

  Ik volg Marc VB hier wel in.

  Uiteindelijk doen de meeste duikers hetzelfde. Sepia-gekte, zeepaardjes-gekte, snotolf-gekte, kreeften en krabben pesten door ze op te pakken of op hun staat te tikken zodat ze pijlsnel wegschieten onder de buddy. Of een sepiola die weg wil zwemmen met de vinger of hand tegen houden om ze beter/langer te kunnen fotograferen. Naaktslakken oppakken om te tonen of in een mooiere positie zetten om te fotograferen.

  Alles hebben we op dat vlak allemaal al wel gezien en sommigen ook gedaan. Dus dan is het inderdaad beter van te stoppen met duiken. Maar ja… Een zeepaadje is nu eenmaal “knuffelbaarder” dan een naaktslak he. Vandaar dat we daar automatisch ook meer bezorgd om zijn.

  P.S.: ik keur al het bovenstaande zeker niet goed hoor. Zelf doe ik er ook niet aan mee. Ik heb trouwens in heel mijn duikcarriere nog nooit een zeepaardje in Zeeland gezien. En snotolf/sepia is inmiddels ook weer enkele jaren geleden (veel te koud 🙂 ).

 • bobbysolo

  Lid
  10 september 2018 om 17:28

  En zeker niet bij LW gaan duiken…dat brengt pas schade aan het environment. Hoeveel onderwaterleven gaat er dan niet naar de “haaien” bij het instappen!? ( zeepaardje gefilmd verleden jaar op -1.5 m)
  Groet

 • rollin

  Lid
  10 september 2018 om 17:51

  Er is het individu en er is de populatie.

  Het individu heeft wel wat last van al dat bezoek, maar bij mijn weten blijven die zeepaardjes wel heel het seizoen op dezelfde plaats, wat doet vermoeden dat ze er wel mee om kunnen. Niet aanraken en 10.000 lumen op zetten is wellicht beter, maar op zich is dat het probleem niet want…

  In de ecologie en natuurbescherming en zo, dus als het erop aankomt, wordt gewerkt met populaties. Heeft de populatie zeepaardjes aanwezig in de Oosterschelde last van duikers? Mogelijk, als je water vervuilt of stemt op partijen die niet begaan zijn met het milieu en investeringen om watervervuiling tegen te gaan terugschroeven. Maar verder?

  Hebben andere soorten last van duikers? Ik kan als ecoloog niks verzinnen. Lokaal stamp je eens iets plat, maar de oppervlakte van de stenige, begroeide Oosterschelde is zo groot dat dat allemaal geen rol speelt.

  Terug naar het individu. Kunnen we ons dan alles permitteren? Dat is een vraag die niks met biologie maar eerder met filosofie te maken heeft. Is het voor onszelf moreel verantwoord dat beestje lastig te vallen? En moeten we dan consequent zijn, en ook rekening houden met platgestampte schelpdieren, of het eten van een sliptong na de duik?

  Ik heb twee jaar geleden een zeepaardje gefilmd, ik kies daarvoor kenteringen wanneer ik er alleen ben. Naar aanleiding van die video ben ik geïnterviewd door Aquafin, die deze vondst gebruikten om aan te geven dat waterzuivering zinvol is. Dat kon ik op voorhand niet weten, maar foto’s en aandacht kunnen ook positieve effecten hebben.

  Zorg gewoon dat je voor jezelf nog in de spiegel kan kijken, dat is mijn manier. Maar ik ben wel zeker dat er momenteel honderden of zelfs duizenden zeepaardjes rondzwemmen in de Oosterschelde, en er zijn een paar sukkelaars die alles moeten verdragen, de rest is gerust.

 • SVp

  Lid
  11 september 2018 om 09:48

  Well said, rollin !

 • hendrik M

  Lid
  11 september 2018 om 17:33

  ook een beetje een probleem van moderne tyd e … fb, insta ,internetforums …

  er word ergens iets gezien zeepaardje, snotolf ,zeehond of … en bam met bussen er na toe en zoeken maar
  vroeger had je enkel mond aan mond dat dit vertelt werd

  vind erg te zeggen als jonge mens (28) maar de technologie is niet voor alles top

 • merlinX

  Lid
  22 oktober 2018 om 15:32

  Criticasters ivm mijn opmerking stress zeepaardje, lees dit beter eens

  https://www.duikersgids.nl/actueel/1868-verantwoord-duiken-zeepaardje

 • Baksteen

  Lid
  22 oktober 2018 om 15:46

  Tis niet dat ik niet met die beesten inzit maar maak jij je eveneel zorgen over een duif op de baan of een konijn in de graskant als je er met je auto passeert ?

  En hoeveel stress denk je dat al de vissen hebben die in een groot net gevangen worden ? En een kreeft die een paar weken in een bokaal zit te wachten met elastiekjes rond haar scharen tot ze levend gekookt gaat worden.

  Der is drijven en er is overdrijven nietwaar …

 • merlinX

  Lid
  22 oktober 2018 om 15:57

  Quote


  Baksteen schreef:
  Tis niet dat ik niet met die beesten inzit maar maak jij je eveneel zorgen over een duif op de baan of een konijn in de graskant als je er met je auto passeert ?

  En hoeveel stress denk je dat al de vissen hebben die in een groot net gevangen worden ? En een kreeft die een paar weken in een bokaal zit te wachten met elastiekjes rond haar scharen tot ze levend gekookt gaat worden.

  Der is drijven en er is overdrijven nietwaar …

  Konijnen en of duifjes, daar zijn er genoeg van evenzo vissen (hoewel men tegenwoordig erin slaagt alles leeg te vissen), maak ik me minder druk om, zeepaardjes daarentegen da’s toch een heel ander verhaal zulle, en zeker in de OS. Ik gun het andere duikers om dit ook te mogen bewonderen daarom stoor ik het niet… en het zou goed zijn als andere (mede)duikers ook deze tips ter harte nemen.

 • rollin

  Lid
  22 oktober 2018 om 16:00

  ’t is niet omdat we er weinig zien dat er weinig zijn. Over het aantal kan niemand gefundeerde uitspraken doen.

  Daarnaast speelt verstoring van die beestjes geen enkele rol voor de populatiegrootte. Het probleem lijkt me dus erg overroepen en vooral eenzijdig. Een iconisch beestje krijgt veel meer aandacht dan andere, zeldzamere beesten. De ogen van de panda…

 • merlinX

  Lid
  22 oktober 2018 om 16:02

  Quote


  rollin schreef:
  ’t is niet omdat we er weinig zien dat er weinig zijn. Over het aantal kan niemand gefundeerde uitspraken doen.

  Daarnaast speelt verstoring van die beestjes geen enkele rol voor de populatiegrootte. Het probleem lijkt me dus erg overroepen.

  Niet akkoord

 • rollin

  Lid
  22 oktober 2018 om 19:17

  Dat is jouw recht uiteraard.

 • Baksteen

  Lid
  22 oktober 2018 om 19:19

  https://www.animalstoday.nl/miljoenen-zeepaardjes-beslag-genomen-peru/

  Welliswaar sommige soorten bedreigd maar zo weinig zijn er nu precies toch ook niet.

  En misschien zijn er hier niet veel omdat ze hier niet thuis horen ?

 • rollin

  Lid
  23 oktober 2018 om 12:32

  Waarom zouden ze hier niet thuishoren? Ze profiteren gewoon van de zachtere winters waardoor de zwervers uit het zuiden kunnen overleven en zich wellicht ook voortplanten.

 • Baksteen

  Lid
  23 oktober 2018 om 13:18

  Voor mij zijn ze welkom he 🙂

 • dennisv

  Lid
  23 oktober 2018 om 21:15

  ik ben blij dat ik eindelijk eens rustig aan de zeelandbrug kan gaan fotograferen. iedereen zit nu ondiep rond te snorren op zoek naar de zeepaardjes en nu kunnen wij rustig beneden wat ongestoord fotograferen

 • merlinX

  Lid
  23 oktober 2018 om 21:35

  Als iedereen nu maar niet op dat idee komt 😉

 • edwinw

  Lid
  23 oktober 2018 om 22:52

  Beneden is het toch altijd rustig..

 • dennisv

  Lid
  24 oktober 2018 om 08:55

  niet als ze te weten komen dat daar op 30m haaien zitten

Log in om te reageren.

Oorspronkelijk bericht
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu