Duikforum Duikforum Biologie Haaien in de Oosterschelde

 • Haaien in de Oosterschelde

   MarloesO reageerde 3 years geleden 6 Leden · 7 Berichten
 • Kobayashi

  Lid
  31 juli 2017 om 08:37

  Afgelopen zaterdag 29/07, heb ik samen met mijn buddy een haaitje gezien in de Oosterschelde tussen de duikplaatsen Het Galioen Zonder Poen en De Tetjes. Het dier was meer dan een meter lang, had een hoofd van +/- 25 cm breed en was effen grijs gekleurd op de rug en zeer lichtgekleurd (bijna wit) op de buik. Diepte: rond de 18 m.

  Het dier hebben we ongeveer een dikke minuut kunnen zien, het zwom naar onze duiklampen, zwom weg en kwam elke maal terug. Het benaderde ons tot op een paar cm. Het bleef steeds juist over de bodem zwemmen. Ik ben zeker geen expert in onderwaterbiologie en kan het soort zeker niet bepalen (we hebben na de duik zitten opzoeken in een paar boeken over de Oosterschelde maar hebben niets gelijkaardig gevonden). Qua kleur en fysionomie trok het helemaal niet op een hond- of kathaai (deze had een grotere kop).

  Geen van ons beide duikt met een camera, beelden hebben dus helaas niet (helaas want de omstandigheden om te filmen waren ideaal).

  Hebben jullie weet van welke type haaien er voorkomen in de OS en op welke locaties ?
  Wie heeft nog een shark-encounter gehad ?

 • Luc Dupas

  Lid
  31 juli 2017 om 08:40
 • Bubblepieter

  Lid
  31 juli 2017 om 14:06

  Vorige week maandag samen met een buddy aan het linker’tetje’ te water gegaan voor wat een diepere duik ging worden. Beetje twijfelachtig of we het water gingen ingaan gezien het dreigende onweer. Het trok stilletjes aan weg en iets na de kentering zijn we toch te water gegaan. Een goeie beslissing zo bleek.

  We zochten onmiddellijk de diepte op en aangekomen op 42m na een duiktijd van nog maar een vijftal minuten zag ik plots een haai voor mij liggen. Ik deed enthousiast teken met mijn lamp naar mijn buddy, die de haai nog net zag opschrikken. Enkele slagen en de haai was verdwenen…

  Na een bodemtijd van een 25 minuten (waarin we stiekem hoopten deze nog eens tegen te komen) onze duik verder gedaan in de zone 17 – 21m en vervolgens in de zone 6 – 10m.

  Een stralende zon verwelkomde ons terug bij bovenkomst. De haai zijn we niet meer tegengekomen maar mijn vrouwlief was zo vriendelijk om ons een eindje verder te komen oppikken.

  Volgens onze vaststellingen leek het een gladde haai.

  Een duik de moeite waard om in het logboek te schrijven 🙂

 • hendrik M

  Lid
  31 juli 2017 om 23:34

  Zoek eens ruwe haai op ?

  Ik heb zo 1 gezien op schelpenhoek 2 weken terug
  Ofwel android store vissengids downloaden en daar haaien zoeken staan paar soorten op

 • Otterke

  Lid
  1 augustus 2017 om 17:51

  Dat treft?? Vorige woensdag driftduik gedaan van parking naar galjoen, ter hoogte van de stelle op 21 meter een gladde haai gespot, lengte +/- 1.30m. Ik en mijn buddy hebben daarna 5 minuten vreugdedansjes gedaan??
  Het kan ook een gevlekte gladde haai zijn geweest maar dat kan je haast niet onderscheiden. Zoek maar eens op, waarschijnlijk zelfde beestje.

 • Kobayashi

  Lid
  3 augustus 2017 om 15:34

  Ja, dat zou hem inderdaad kunnen zijn.
  Hij was volledig egaal grijs, geen vlekken. Enkel lichter gekleurd aan de buikzijde.
  Hopelijk komen we deze kerel nog wel eens tegen 🙂

 • MarloesO

  Lid
  15 oktober 2017 om 14:56

  De grootste kans is een gevlekte haai (die ondanks de naam geen vlekken hoeft te hebben). Een ruwe haai kan ook, grootste verschil tussen deze twee is dat de ruwe haai wel tanden heeft en een gevlekte haai niet.

Log in om te reageren.

Oorspronkelijk bericht
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu