Duikforum Duikforum Reizen Duiken in zwitserland

 • Duiken in zwitserland

   Roel reageerde 4 jaren, 9 maanden geleden 9 Leden · 12 Berichten
 • StarLight

  Lid
  29 juli 2008 om 15:36

  Hey, wie van jullie heeft ervaring met duiken in zwitserland aub? Welke plaatsen zijn mooi/leuk/challenging/…? En/of goeie websites met info over de duikplaatsen, dat zou ook welkom zijn (heb intussen natuurlijk al wat sites gevonden, hoohle is your friend, maar eigen ervaringen van mijn mede-duikers zijn potentieel interessanter 🙂

  Is er ook al iemand gaan rivier-duiken ginder?

  Zou er eens een lang weekend heen willen gaan voor een paar duikjes. Heb hier al een minimum referentie gevonden naar Zürichsee, tunersee (“zou ook niet slecht zijn”), het Vierwoudstedenmeer rond Luzern (“een echte aanrader”).

  Ik moet ginder al zeker in Lungern zijn, daar is op de kaart ook een meer, ik probeer dus oa uit te vissen of daar of ergens niet te ver weg kan gedoken worden 🙂

 • StarLight

  Lid
  29 juli 2008 om 15:50

  net de foto’s van jurgen galicia bekeken (de link is intussen wel gewijzigd tov zijn post hier op ’t forum in februari), is naaaaaaaaaaaaaaaajs 🙂

  http://www.galicia.be/d/gallery2/v/verzasca/

 • StarLight

  Lid
  29 juli 2008 om 16:10

  deze doen bootduiken op het meer van Luzern, en daar passeer ik op weg naar Lungern 🙂

  http://www.idtc.ch/info_pops/swiss_diving_info.htm

  http://www.tauchschiff.ch/

 • roger

  Lid
  29 juli 2008 om 19:24

  hou ermee rekening dat dit hoogte-duiken zijn !!

 • Mike

  Lid
  30 juli 2008 om 13:39

  2 jaar geleden ben ik in de Zürichsee geweest. Warm (21°C) tot -8m en van daaruit nog maar 5°C. Goed zicht, redelijk was vis gezien maar qua flora toch maar matig. Nu ja, de Zürichsee is enorm groot en ik ben er er maar ergens op mijn eentje ingesprongen.
  Vorig jaar ben ik eens gaan duiken in de Zugsee. Deze ligt ong 50 km meer naar het zuiden toe.
  Ook niet slecht, maar ik zou er niet speciaal voor omrijden.
  dit jaar ga ik er weer naartoe en zou ik ook eens in het Vierwoudstedenmeer willen duiken. Dat blijkt een aanrader te zijn.

 • nightdiver

  Lid
  30 juli 2008 om 21:39

  Hi Starlight,
  Momenteel is de zichtbaarheid maar matig in de Vierwaldstättersee en de Zugersee.
  De Verzasca rivier is dan wel een aanrader, natuurlijk ook afhankelijk van het weer. Bij regen kan het daar echt gevaarlijk worden. Ja gaat daar best duiken met iemand die de rivier goed kent.
  Wat ook eens een aparte belevenis kan zijn is een bergmeer boven de 2000 meter in Ticino. Alleen al de omgeving is super.
  Meer info en ook enkele foto’s van me vind je bij http://www.divingnomads.com.

 • dieselphil

  Lid
  30 oktober 2010 om 17:01

  Hallo iedereen,

  Heeft iemand enig idee met welke duikschool men de Val Verzasca kan afduiken?

  Is er overnachting enzo mogelijk in de buurt?
  We zijn namelijk op doorreis met de hele club, blijven twee dagen in Zwitserland en reizen door naar het zuiden.
  Moeder en kind is dus mee, is dit te doen?

  Groeten en bedankt.

 • steven galicia

  Lid
  30 oktober 2010 om 22:57

  Toen wij er waren, ik denk zo’n 8 jaar geleden waren we daar bijna alleen om te duiken. (da’s wel leuk natuurlijk, maar als je andere duikers kan aanspreken kom je veel meer te weten ivm duikplaatsen)

  tegenwoordig wordt er veel meer gedoken.

  googelen, en dan zal je zeker duikcentra en duikplaatsen vinden.

  steven

  ps de foto’s op http://www.galicia.be/d/gallery2/v/verzasca/ zijn nog gemaakt met een camera met filmrolletjes (wat is dat ? 🙂 ) en dan ingescand, vandaar de minder goeie kwaliteit, maar het geeft toch een goed beeld.

 • Zevin

  Lid
  19 juli 2012 om 14:28

  Steven galicia en nightdiver

  Kunnen jullie specifieke adressen of locaties doorspelen van jullie duiklocaties? De dotos en info ZIJN SUBLIEM!
  Wij zouden rond oktober eens gaan, raden jullie deze periode aan?

  Alvast bedankt.

  Trouwens bergmeerduiken in frankrijk op google is niet bepaald een succes…

  Iemand geen intersante info?

 • Mike

  Lid
  19 juli 2012 om 15:09

  @ Zevin. DE periode maakt in Zwitserland niet veel uit. Het water is er altijd even koud.
  Zelfs in hartje zomer raad ik een droogpak aan !
  In de zomer ga je wel meer flora zien onderwater.
  De walensee is ook mooi om te duiken. Daar liggen enkele wrakken op ong -40 m diepte.

 • GDPeter

  Lid
  20 juli 2012 om 09:48

  @ Starlight: heb je een e-mailadres?
  Ik heb vorig jaar op verschillende plaatsen in Zwitserland gedoken en er een artikeltje over geschreven. Ik kan het u doormailen mét illustraties.
  Goede reis!

  Bedankt Jörg !
  Na de geslaagde clubduikreis op Gozo stonden deze zomer ook enkele duikjes in Zwitserland op de verlanglijst. Via diverse artikels uit duiktijdschriften en internet werd thuis wat info verzameld en verwerkt. Aangezien onze familiale reisbestemming Ticino of Tessin was (de zuidelijkste deelstaat) beperkte ik mijn duikinfo tot deze zonnige regio.
  Grosso mode las ik duikverslagen over hoog gelegen bergmeren (w.o. Lago di Vogorgno), het laag gelegen Lago Maggiore (Ascona, Locarno, Brissago) maar ook over duikervaringen in een aantal bergrivieren: de Maggia met haar bijrivieren en de Verzasca.
  De hoog gelegen bergmeren waren per camper nauwelijks bereikbaar en vielen bijgevolg uit de to do-verlanglijst weg. Na een week met mooie zomerdagen waarop volop stappend rondgetrokken werd in het Vallemaggia met haar zijdalen Val Bavone en Val Lavizzara sloeg het Zwitserse (?) weer echter om. Het bleef aangenaam warm maar werd onaangenaam nat! Af en toe werden de pluviometers enkel ’s nachts gevoed maar ook eens gedurende méér dan 36 u werden ze onophoudelijk overspoeld. De wegen veranderden in stromen; het aantal watervallen op de bergflanken vertienvoudigde en uiteraard moest al dit water, inclusief erosiemateriaal nog zijn weg vinden naar de laagst gelegen gebieden. De wegenwerkers hadden dan ook meteen de handen vol met het vrijmaken van stortroosters om overstromingen te vermijden.
  De poging tot duiken in het Lago Maggiore te Locarno bleef bij een poging. De lokale duikverantwoordelijke Renato Schorno sprak van 1 meter zicht wat niet “slecht” is voor de Oosterschelde maar wel voor dit Zwitsers-Italiaanse water. Van de onderwaterobjecten zouden we dus niet veel zien. De oppervlaktetemperatuur bedroeg 20°C maar op -30 m nog slechts 8°C… Besluit: het sop zou de kool niet waard zijn en er werd dus niet gedoken.

  Dan maar verplaatsen naar het Verzascadal ondertussen in het gezelschap van de zon. De Verzasca zelf en de bijrivieren waren door de regen aardig gezwollen en waar in de méér dan 10 m diepe duikgeulen meestal van bovenaf de bodem goed kan gezien worden, bleek dit nu door het wat troebele water en de wervelstroming niet het geval. Het duikcentrum in Lavertezzo bleef dan ook potdicht en het was bijgevolg weer wandelen geblazen tot de stroming zou veminderen en het OW-zicht automatisch verbeteren.
  De lokroep van het stilaan helder wordende water was toch te groot om mij eruit te houden en bijgevolg riep ik de lichaamstemperatuurstijging door het wandelen af en toe een halt toe door een plonsje in één van de vele natuurlijke rotskommen in de waterrijke bergstroompjes. Veelal is er onderaan een waterval een luwte in het water en ook een grotere diepte waardoor op sommige plaatsen zelfs aan klipduiken (acrobatisch duiken in zwembroek wel te verstaan) wordt gedaan. De week voor onze aankomst was er zelfs in Brontallo een manche van het WK klipduiken. Vanop een 26 m hoog rotsplateau tonen experts dan onverschrokken hun duikkunsten.
  Lang duurde het baden bij een watertemperatuur van 12°C echter nooit…
  Bij een nieuwe poging tot bezoek aan het duikcentrum in Lavertezzo twee dagen later bleek dit (nog steeds?) gesloten. Evenmin viel er een contactpersoon noch telefoonnummer te bespeuren maar vlakbij trok een Cressi-trimvest achter een geparkeerde auto mijn aandacht. Het bleek een 40-er te zijn die met zijn 14-jarige zoon aan de Ponte dei Salti in de Verzasca zou duiken. Joerg Knoell is een Padi-instructeur die tot 6 jaar geleden gedurende 15 jaar een duikschool runde in de omgeving van Stuttgart. In die periode leidde hij jaarlijks meermaals duikstages in het Maggia- en Verzascadal.
  Hij kent de lokale, bijzondere duikgeplogendheden in deze bergrivieren dus best wel goed. Wat moet je je hier bij het duiken voorstellen?
  De dalen werden tijdens de ijstijden door gletsjers en hun puin uitgesleten. Kleinere stukken steenkwamen los en werden door de gletsjerrivier het dal uitgestuwd. Aan de monding in de meren vormden zich dan puindelta’s waarop dan later nederzettingen kwamen (Locarno en Ascona aan de Maggia; Tenero aan de Verzasca). Zachtere gesteenten sleten vlugger af, hardere boden meer weerstand. Hierdoor ontstonden hoogteverschillen en vernauwingen in de rivierbedding met de huidige watervallen en stroomversnellingen tot gevolg. Stroomafwaarts ervan en in de kloven ontstonden dan luwtes en in de kolken draaiden rotsblokken als molenstenen rond. Het is in deze kloven en molenputten die méér dan 10 m diep kunnen zijn en soms tientallen meters lang dat er nu bij beperkte stroming kan gedoken en gezwommen worden.

  Zo beduik je een fraai OW-landschap met zichtbaar gelaagde en fraai geboetseerde en gekleurde rotsformaties en –wanden met een goed zicht (> 10 m) in helder water.
  Net zoals in de OS is kennis van het terrein en voorzichtigheid aan de orde. Is er veel of weinig debiet, is het weer (hogerop) stabiel, wat zijn de meteoverwachtingen, is er onderstroom, hoe is het OW-reliëf, zijn er engtes waardoor water geperst wordt, zijn er grote formaties die de stroomlijnen beïnvloeden?
  Een aandachtige toeschouwer kan van aan de oppervlakte al veel zien en in het water zelf hou je ook de zwevende deeltjes in de gaten. Het puin in de bedding is zeer grofkorrelig waardoor het weinig of niet opzweeft bij beroering.
  Lokaal wordt veelal met 2 veiligheidstouwen gewerkt. Eén bakent de duikzone stroomafwaarts af en wordt dwars op de rivier op de beide oevers vastgemaakt. Dit gebeurt op een veilige afstand van de verdere waterval of stroomversnelling. Wie aan de oppervlakte voorbij de uitstapplaats terechtkomt, kan zich hieraan dan vastnemen.

  Het tweede touw is verankerd aan de( in- en) uitstapplaats en ligt met het andere uiteinde los in de stroom; wie zich in het water bij de uitstap ontdoet van zijn materieel en toch nog door de stroming zou meegenomen worden, heeft hieraan houvast. En als het mis gaat is het veelal bij de uitstap: in vol duikornaat over meestal grote rotsblokkenuit het water kruipen is soms geen sinecure. Vandaar dat er soms in het water gedesequipeerd wordt: lood uit (liefst), dan fles af, dan de vinnen en dan… kan je een speelbal worden in de stroming (vergelijken met een bootduik zonder ladder bij stroming).
  Een andere belangrijke oorzaak van de dodelijke ongevallen is dat de uitstapplaats gemist wordt en dat de duiker door de waterdruk tegen of onder een rots gedrukt wordt. Lokaal spreekt men van 3 à 4 dodelijke duikslachtoffers op jaarbasis in deze rivieren.
  Een ander heikel punt is de toegang tot de instapplaats. Wie de OS of Gozo hier en daar moeilijk vindt, kan daar best weg blijven. De parking ligt meestal tot 100 m van de duiksite. Dan moet je langs een smal, rotsig paadje meestal redelijk steil afdalen (duiken in een kloof weet je wel!) en daarna komen de grote rotsblokken waarover verder moet geklauterd worden tot aan het water. Ook hier is de waterstand mee bepalend voor de moeilijkheidsgraad van de duik. Waar de instap relatief eenvoudig kan gaan via een sprong, val, … is de uitstap meer problematisch. De juiste plek vooraf kiezen is essentieel én de keuze van de “back up”-plaats in geval die eerste uitstapplaats niet (meer) kan bereikt worden evenzeer. Het water verlaten wordt hijsen, tasten en kruipen tot op het droge. En dan is er nog de weg bergop terug…
  Meteen zie je op die plaatsen weinig duikers met grote (zware) duikflessen: primo: het zijn ondiepe en door de beperkte beschikbare duikperimeter korte duiken en secundo zijn kleinere duikflessen boven water toch wat handelbaarder. Veelal wordt er omwille van de verminderde OW-stromingsweerstand nat gedoken niettegenstaande de zomertemperatuur van 12 à 13°C maar die kou is al snel vergeten als je toch in het zweet weer op de parking komt…
  De eerste duikplaats ligt aan dé toeristische attractie van het Verzascadal de befaamde, dubbele boogbrug in Lavertezzo, de Ponte dei Salti.

  Voor de instap moet je te voet over de brug en dan naar links tussen de bomen en over de rotsen naar beneden afdalen tot op de grote vlakke rotsplaten. Met een voorwaartse sprong of een achterwaartse val kom je hier weg. Van hieruit doken we stroomopwaarts onder de brug door naar de hoger gelegen stroomversnelling. Een zware steen kan hierbij als anker gebruikt worden om stroomopwaarts vooruit te komen. Dan keerden we met tussenstops in enkele luwtes achter grote granieten blokken zigzaggend terug en werd dit parcours nog eens herhaald. De uitstap gebeurde via opduwen tot zit op een kleine rotsrichel t.h.v. de waterlijn. Onze maximale duikdiepte was hier 8 m.
  De tweede duikplaats lag een kleine km lager aan de Pizzeria “Posse”. Hier mochten we hun private parking gebruiken (jarenlange goede relaties van Joerg) mits een fel gesmaakte consumatie nadien. Vanop deze plaats zijn 2 duiksites te bereiken: Posse 1 (hoger) en Posse 2 (lager). Wij gingen voor de lievelingsplek van mijn buddy Posse 2 omwille van de afwisseling in het water, de diepte en vooral de lengte van de kuil (> 50 m). Om er te geraken moesten we even de grote baan stroomafwaarts volgen, dan enkele betonnen treden naar beneden en dan via een graspad en over rotsblokken afdalen tot aan het water. Hier doken we terug zigzaggend stroomopwaarts tot naast de waterval waarbij we zoveel mogelijk de plekken met de minste stroming opzochten. Dan volgde een fysiek moment om tot in de luwte achter het watergordijn te geraken. Vervolgens door het neergutsende watergordijn en in de bubbels laten meevoeren tot waar de stroom tegen de verticale, hoge zijwand opbotst. Daar in de luwte aan de oppervlakte hergroeperen en terug naar beneden weg van de oppervlaktestroming rustig de bedding kruisen en verder duiken naar het uitstappunt. Ook dit traject werd nog een tweede keer herdaan. Bij deze duik haalden we 14 m diepte.

  Op de terugweg werd dan nog eens in het Lungernmeer ten noorden van Meiringen gedoken maar daarover valt niet echt veel te zeggen: goed toegankelijk met parking aan de rand, goed zicht, blauwig water, enkele baarsjes en een opengebroken (lege) brandkast…
  Zo ben ik terug enkele speciale duikervaringen rijker en ik ben mij ten volle bewust van de pro- en contra’s van dergelijke duiken. Vandaar het besef dat een goede duikgids/duikbuddy die vertrouwd is met de lokale omstandigheden onmisbaar is en als per toeval ben ik op zo iemand gebotst. Bedankt Joerg!
  Peter S.

 • Roel

  Lid
  11 augustus 2015 om 16:48

  Voor diegenen die eens willen gaan duiken in Zwitserland is dit een interessante brochure:

  http://www.bfu.ch/sites/assets/Shop/bfu_3.144.02_Plongée%20en%20Suisse%20–%20Bonnes%20bulles.pdf

Log in om te reageren.

Oorspronkelijk bericht
0 van 0 berichten Juni 2018
Nu